Jan's skate Faq
Search The FAQ:
 

FAQ Index
Ask A Question


Categories:
Category: Materiaal
 1. Wat is het verschil tussen skates en skeelers?
 2. Wat is het verschil tussen in-line skates en rollerskates?
 3. Wat zijn soft-boots en hard-boots?
 4. Welke wielen moet ik hebben?
 5. Ik hoor dat het ook nog uitmaakt welke lagers in je wielen zitten?
 6. Lagers voor gevorderden: wat staat er op de zijkant van mijn lagers?
 7. Wat zijn spacers?
 8. Waar moet ik op letten als ik skates koop?
 9. Wat zijn fitness-skates ?
 10. Wat zijn Hockey-skates ?
 11. Wat zijn Agressive-skates ?
 12. Heb ik skate sokken nodig ?
 13. Wat voor vormen heeft een wiel ?
 14. Wat is een naaf ? 1. Wat is het verschil tussen skates en skeelers?
  Skates en skeelers zijn allebei in-line skates: de wielen staan achter elkaar (`in lijn`). Skates hebben vier wielen, skeelers hebben vijf wielen. Kort gezegd zijn skates wendbaarder en ga je op skeelers harder. Anders gezegd: skates zijn meer voor fun in de stad en met skeelers kun makkelijker lange tochten maken. Mocht je nu je keuze voor skates of skeelers al gemaakt hebben, bedenk dan dat sommige skates veel van de eigenschappen van skeelers hebben. Er is meer dan de keuze voor vier of vijf wielen. Naast de skate en skeeler bestaat er ook nog de Twin-liner, een skeeler op slechts twee wielen, die dus heel ver uit elkaar liggen. Twin-liners worden pas een optie als je zeker weet dat je skeelers wilt en geen skates. Overigens lig je met slechts twee wieltjes eerder op de grond. Twin-liners zijn dus vooral goed voor gegarandeerd vlakke parcours, wat ervoor zorgt dat je ze zo ongeveer nooit ziet.
  Category: Materiaal
  687 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 2. Wat is het verschil tussen in-line skates en rollerskates?
  Rollerskates zijn de opvolger van de `klassieke` rolschaatsen: twee wielen voor, twee wielen achter. Wendbaar en eigenlijk iets minder geschikt voor toertochten. Aan de andere kant rijden sommigen met gemak 20-30 km op rollerskates. Rollerskates hebben een leren schoen en alleen vanwege dat comfort valt de keuze soms al direct op rollerskates. Op rollerskates heb je wat minder problemen met de stand van je enkels, een probleem bij veel beginnende skaters. Met de wieltjes naast elkaar sta je immers wat stabieler dan met inline skates. Daarentegen is de wielbasis vaak een stuk korter en daardoor wordt je voorwaartse en achterwaartse evenwicht wel een stuk moeilijker. Als je dus een takje of een steentje tegenkomt kan dat vrij snel je wiel blokkeren. Bij inline skates geeft dat iets minder problemen. Iets anders is dat je de wielophanging van rolschaatsen naar je eigen voorkeur kan vastzetten. Je kan ze losser zetten als je wendbaar wilt zijn of wat vaster, waardoor je wat stabieler bent bij hoge snelheden. Inlines hebben deze instelmogelijkheid alleen in beperktere mate. Rollerskates zie je vooral veel bij skate dancers en bij skaters uit Rotterdam.
  Category: Materiaal
  672 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 3. Wat zijn soft-boots en hard-boots?
  Hard-boot skates (en skeelers) hebben een schoen die voor een groot deel van hard plastic is. Hierdoor geeft de schoen extra steun aan met name je enkels. Vergelijk het met een ski-schoen. Een soft-boot heeft geen of slechts in beperkte mate een vormvaste schoen. De hele schoen voelt dan wat zachter aan. Het is vooral persoonlijke voorkeur welke soort je kiest. Alleen als je fanatiek in de half-pipe wilt gaan skaten is er weinig te kiezen. Skates voor de halfpipe hebben bijna altijd een harde schoen.
  Category: Materiaal
  625 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 4. Welke wielen moet ik hebben?
  Net als voor schoenen, geldt ook voor wielen: keuze te over. Het helpt als je weet wat je wilt gaan doen met je skates. In de half-pipe, freestyle (slalom e.d.), een beetje toeren, westrijden rijden, whatever. Wielen hebben grofweg een diameter van 36 tot 82 mm. De regel hier is: met grotere wielen ga je harder. Bovendien heb je met grote wielen wat minder last van oneffenheden in de weg. Nadeel van grote wielen is de verminderde wendbaarheid: de afstand tussen het eerste en het laatste wiel is immers wat groter. Je staat ook nog iets hoger op je skates. Stuntskates hebben kleine wieltjes (<68mm), toerskates zijn wat groter (76-80mm) en skeelers hebben vaak nog iets grotere wielen (>80mm). Als je grotere wielen koopt, let er dan op dat ze wel in je skates passen! Daarnaast hebben wielen een verschillende hardheid, van 72A (zacht) tot 101A (keihard). Het voordeel van zachte wielen is meer grip en betere schokdemping. Hardere wielen hebben weer het voordeel dat ze minder snel slijten. Hoewel de standaard gemonteerde wieltjes vaak niet zo hard zijn ivm het comfort, kopen de meeste skaters daarna meestal wat hardere wieltjes. Toerrijders hebben meestal 78A of 80A.
  Category: Materiaal
  391 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 5. Ik hoor dat het ook nog uitmaakt welke lagers in je wielen zitten?
  In de winkel zullen ze beginnen over de ABEC norm. Die loopt van ABEC 1 tot ABEC 9. De ABEC 1 lagers zijn het goedkoopst, dus als je andere lagers wilt kopen komen ze in de winkel minimaal met ABEC 3 of ABEC 5 lagers. Het is daarom goed te weten waar de ABEC norm voor staat, nl. de mate van precizie van de lager. Denk aan: hoe rond zijn de kogeltjes, hoe glad zijn de gebruikte materialen, etc. ABEC 1 is zeg maar minimale precizie en ABEC 9 is het allerbeste. Als je betere (snellere) lagers wilt, heeft het dan zin om voor ABEC 5 of zelfs ABEC 7 te gaan? Het antwoord daarop is neen. Precizie is nameijk wel handig voor hele dure, gelijkmatig lopende machines, maar niet voor skates waarmee je loopt te stampen. De prijzen van ABEC 1 en ABEC 3 lopen niet zoveel uiteen, dus heeft een beetje skate standaard ABEC 3 lagers. En eigenlijk is dat voldoende. Zit tussen je oren dat ABEC 5 toch beter is of heb je toch genoeg geld, koop dan ABEC 5 lagers. Hou je heel erg van de winkelier, dan mag ABEC 7 of ABEC 9 natuurlijk ook, maar wees zo slim dat niet aan anderen te vertellen. Hoewel, dat zal bij jou dan juist wel lastig worden.
  Category: Materiaal
  533 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 6. Lagers voor gevorderden: wat staat er op de zijkant van mijn lagers?
  Er staat bijvoorbeeld: ABEC 5/608ZZ. ABEC 5 kennen we nu: een redelijk precies lager. De 6 betekent dat het een kogellager is. De cijfers 08 geven iets aan over de maten van de lager en de ZZ (of 2Z) geeft aan dat het een lager is dat je open kunt maken en daarna weer kunt afsluiten met een ringetje. Meestal kun je de lager namelijk niet openen, tenzij met enige brute kracht.
  Category: Materiaal
  683 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 7. Wat zijn spacers?
  Als je een wielje uit je skate haalt, dan zul je zien dat er in het wiel twee lagers zitten. Tussen die twee lagers zit wat ruimte. In die ruimte zit in een cilindervormig asje. Dat asje is de `spacer`. Het zorgt ervoor dat je de schroeven van je skates niet zo strak aan kan trekken dat de lagers uit hun verband worden gedrukt. Als dat wel kon, dan zouden je wieltjes niet zo soepel draaien. Spacers zijn van kunststof of van metaal. Het is niet helemaal duidelijk of metaal altijd beter is. Wel is bekend dat sommige skates (bv. Roces Tokyo NRT) veel soepeler lopen als je de kunststof spacers vervangt door metalen.
  Category: Materiaal
  369 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 8. Waar moet ik op letten als ik skates koop?
  Uit het bovenstaande weet je nu bijna alles over materiaal. Het belangrijkste weet je echter nog niet. Vele teleurstellingen en pijnlijke voeten doen de ervaren skaters bijna in koor uitroepen: koop alleen skates als ze echt lekker zitten! Twijfel je: niet kopen en ga eerst verder kijken. Als de schoen knelt, iets te groot of te klein is, dan kun je nooit lekker skaten. Ook niet onbelangrijk is het frame dat onder de skate zit en waarin de wielen gemonteerd zitten. Hoe minder dat trilt, hoe prettiger het skate. Vaak zal een metalen frame wat steviger zijn, maar een niet-metalen frame is niet per definitie slecht. Een andere wijsheid van de ervaren skaters: goede skates kosten tenminste 125 euro. Onderzoek van de consumentenbond in 1999 heeft dat overigens bevestigd. Misschien is er een aanbieding die het goedkoper maakt, maar wees op je hoede als de skates minder dan 100 euro kosten. Onder de 100 euro zou je alleen skates moeten kopen als het gaat om skates van de grote merken (K2, Rollerblad, Roces, Tecnica, etc.) en het bijvoorbeeld modellen van vorige jaren zijn.
  Category: Materiaal
  600 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 9. Wat zijn fitness-skates ?
  Skates voor beginners, recreatieve skaters en fitness- of speedskaters. Wielen: grootte 74-80 mm, hardheid 72-82A
  Category: Materiaal
  653 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 10. Wat zijn Hockey-skates ?
  Skates voor het beoefenen van inline hockey. Met een kleiner frame dat manouvreren vergemakkelijkt. Wielen: grootte 72-76 mm, hardheid 82-86A
  Category: Materiaal
  431 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 11. Wat zijn Agressive-skates ?
  Zowel voor op straat als op de `ramp`. Kleine wielen, dus zeer wendbaar en hard dus zeer duurzaam. Wielen: grootte 38-62 mm, hardheid 85-101A.
  Category: Materiaal
  739 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 12. Heb ik skate sokken nodig ?
  De meningen zijn verdeeld. Sommigen zweren bij echte skate-sokken (van bijvoorbeeld Falke of Roces). Je moet dan wel rekenen op zo`n fl 30,- per paar. Speciale skatesokken zijn dun waar het kan, dik waar het moet (waar hebben we dat eerder gehoord?) en er zitten geen naden op de verkeerde plekken. Ook het materiaal maakt verschil: katoenen sokken nemen heel veel vocht op, dat lijkt wel aardig, maar het wordt een soort spons waar je op rijdt. Je huid wordt dan weker en je krijgt gemakkelijker blaren. Skatesokken nemen minder vocht op, maar laten het wel door zodat het via de ventilatie van je skate weg kan. Zeggen de fabrikanten . . . Er zijn echter heel wat fanatieke skaters op gewone sokken.
  Category: Materiaal
  624 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 13. Wat voor vormen heeft een wiel ?
  De vorm is belangrijk omdat die het raakvlak met het wegdek bepaalt. Alle wieltjes voor skates zijn 24 mm breed, maar de grootte en vorm kunnen sterk van elkaar verschillen. Hoe breder het loopvlak, hoe meer stabilliteit, maar ook hoe meer wrijving. Hockeywieltjes bijvoorbeeld zijn breed zodat er scherpe bochten mee gedraaid kunnen worden. Speedskates hebben juist een smal loopvlak om de wrijving te minimaliseren.
  Category: Materiaal
  393 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 14. Wat is een naaf ?
  In een skate zitten twee naven. De naven bestaan uit 2 die je tegen elkaar in dichtdraaid, of aan een zijde dichtdraaid, waarbij het skateframe de andere zijde behoedt voor meedraaien. Er zijn verschillende types naven op de markt waarmee je de roleigenschappen van je wielen wat kunt verbeteren. De naven zijn gemaakt van staal of aluminium. Als je de wielen in het frame van je skates draait moet alles precies passen. Een beetje speling is al genoeg voor extra wrijving en slijtage van je onderdelen. Om de naaf zitten achtereenvolgens een lager, een spacer en nog een lager
  Category: Materiaal
  345 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful
Get your own FREE Faq today! 
Report Content ·  · Free Blogs   Email Forms   Free Guestbooks   Cheap Domains 
powered by Powered by Bravenet bravenet.com